Kilta saa nykyään uudet jäsenensä pääosin Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulun maisterivaiheen biotuotetekniikan opiskelijoista, joiden pääaine on Biomassan jalostustekniikka (Biomass refining), Kuitu- ja polymeeritekniikka (Fiber and polymer engineering) tai Industrial Energy Processes and Sustainability. Toinen merkittävä jäsenryhmä on Kemian tekniikan korkeakoulun kandiopiskelijat.
Puunjalostusalan opiskelu muuttui Kemian tekniikan korkeakoulussa 2010-luvulla. Ennen vuotta 2013 kilta sai jäsenensä pääosin kandi- ja maisterivaiheen biotuotetekniikan opiskelijoista ja ennen vuotta 2010 kandi- sekä maisterivaiheen puunjalostustekniikan opiskelijoista. Vuonna 2013 biotuotetekniikan opiskelu siirrettiin Kemian tekniikan korkeakoulun tutkintouudistuksen myötä maisteritason pääaineeisiin Biomassan jalostustekniikka (Biomass refining) ja Kuitu- ja polymeeritekniikka (Fiber and polymer engineering). Lisäksi syksyllä 2017 alkoi Industrial Energy Processes and Sustainability -pääaine, joka on Kemian tekniikan korkeakoulun pääaine Advanced Energy Solutions -koulutusohjelmassa.
Kandidaattitason opiskelu keskittyy kaksi ensimmäistä opiskeluvuotta matemaattis-luonnontieteellisen pohjan rakentamiseen sekä samalla alan perusteiden opiskeluun. Kolmantena vuonna on mahdollista valita kahdesta pääaineesta, jotka syventävät oppimista maisteritason opintoja varten. Jos opiskelija haluaa opiskella puunjalostusalaa, bio- ja kemiantekniikan pääaineesta siirrytään ensisijaisesti biomassan jalostustekniikan pääaineeseen ja materiaalitieteen ja -tekniikan pääaineesta kuitu- ja polymeeritekniikan pääaineeseen.
Puunjalostajakillan jäseneksi on kuitenkin enemmän kuin tervetullut, vaikkei opiskelisikaan kyseisiä maisterivaiheen pääaineita. Jäsenyyden perusteeksi riittää kiinnostus alaa kohtaan ja jäsenmaksu.
Alla on into.aalto.fi sivustolta poimitut kuvaukset puunjalostusalan pääaineista:
BIOMASSAN JALOSTUSTEKNIIKKA (BIOMASS REFINING)
Pääaineen teknologisena sisältönä on biomassan fraktiointi käyttäen mekaanisia, kemiallisia, biokemiallisia ja termokemiallisia käsittelyvaiheita ja fraktioinnista saatujen jakeiden jalostaminen edelleen kuiduiksi, puhtaiksi polymeereiksi, kemiallisiksi yhdisteiksi ja energiatuotteiksi tai näiden lähtöaineiksi. Tieteellisenä lähtökohtana on kasvien fysiologinen toiminta ja rakenne sekä kasvibiomassan kemiallisten komponenttien reaktiivisuus kemiallisissa, biokemiallisissa ja termokemiallisissa konversioprosesseissa.
Pääaine soveltaa erityisesti biotekniikan, kemian ja prosessitekniikan osaamista.
KUITU- JA POLYMEERITEKNIIKKA (FIBER AND POLYMER ENGINEERING)
Pääaine tarkastelee kuitujen ja polymeerien rakennetta, ominaisuuksia ja muokkaamista sekä näistä valmistettavia materiaaleja (kuidut, komposiitit, kuituverkostot, kalvot, pinnoitteet, nanorakenteet, funktionaaliset materiaalit), tuotteita (mm. pakkaukset, tekstiilit) ja niiden valmistustekniikoita. Opetuksen painopiste on luonnonmateriaaleissa, -kuiduissa ja -polymeereissä sekä polymeerisynteesissä. Tieteellisen lähtökohdan muodostavat materiaalifysiikka, kemia ja biomimetiikka. Pääaineella on tuoteratkaisujen osalta myös yhteys muotoiluun.
Pääaine soveltaa erityisesti materiaalitieteen ja –tekniikan, biotekniikan ja kemiantekniikan osaamista.
OPINTOTOIMIKUNTA
Opintotoimikunnan tehtävänä on kehittää korkeakoulun opetusta ja opintoneuvontaa. Opintotoimikunta tutkii opiskeluun ja opintoihin liittyviä kysymyksiä, valmistelee ja tekee aloitteita opetuksen ja opiskelun kehittämiseksi. Toimikunnan puheenjohtajana toimii raadin jäsen tai toimihenkilö. Yleensä raadin opintovastaava on hoitanut tehtävää. Toimikunnan jäseniksi valitaan edustajat kaikista maisteripääaineista (Biomassan jalostustekniikka, Kuitu- ja polymeeritekniikka, Industrial Energy Processes and Sustainability) sekä kandidaattiohjelmasta.
HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ JA LISÄTIETOA
Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu